ПОЧЕТНА МАКЕДОНИЈА МО не ја исклучува можноста да прими на лекување војници од Украина,...

МО не ја исклучува можноста да прими на лекување војници од Украина, вели Петровска

51

Министерката за одбрана Славјанка Петровска денеска од Охрид посочи дека МО не ја исклучува можноста, согласно направените проценки и во соработка со Министерството за здравство, да ги стави расположивите капацитети за лекување на војници од Украина.

– Во рамки на МО постојат капацитети што би можеле да бидат ставени на располагање. Во оваа иницијатива ќе бидат вклучени повеќе институции, но како МО сме подготвени позитивно да одговориме на таквите барања – рече Петровска.

Министерката за одбрана, коментирајќи ја последната изјава на францускиот претседател Емануел Макрон, потсети дека земјава ја поддржува Украина и нејзината борба, но оти нема испраќање војници на украинско тло.

– Тоа воопшто не е дискутирано, на последниот министерски состанок во Брисел воопшто не беше разговарано за испраќање војници. Меѓутоа, поддршка во други форми – да – рече министерката Петровска.

Претходна(ФОТО) Се преврте камион на патот Скопје – Блаце, сообраќајот е во прекин
СледнаВо Скопје личните карти ќе се издаваат во полициските станици според местото на живеење