ПОЧЕТНА МАКЕДОНИЈА Дали е паметно: Државата од екс-ју воведува ЗАДОЛЖИТЕЛНА воена обука?

Дали е паметно: Државата од екс-ју воведува ЗАДОЛЖИТЕЛНА воена обука?

95

Хрватскиот министер за одбрана Иван Анушиќ има задача да воведе еден месец задолжителна воена обука по завршувањето на средното образование, во која секој ќе добие обука за прва помош, ракување со оружје, нуклеарна и хемиска заштита.

„Во услови на безбедносни закани кои постојат низ светот, не е лоша идеја Министерството за одбрана да направи одреден исчекор од она што веќе се прави во однос на концептот со оние кои доброволно служат војска и да подготви концепт на пократки часови за да може поголем број луѓе да се запознаат со основните вештини што ги нема помладата генерација. На оваа тема веќе извесно време разговарам со министрите Анушиќ, Божиновиќ и Медвед. на Анушиќ му дадовме мандат да смисли одреден концепт“, откри во понеделникот хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ.

Се уште не е познато како би изгледал тој концепт. Но, може да се очекува дека ќе се заснова на концептот на темелна воена обука, кој во 2017 година сакаше да го воведе тогашниот министер за одбрана Дамир Крстичевиќ, сега советник за одбрана на премиерот.

Тогаш се засноваше на доброволност, а денес најверојатно ќе требаше да се прогласи за задолжително. Имено, во ситуација кога барањата за доброволно служење воен рок се намалуваат, тешко е да се очекува дека младите во Хрватска доброволно би се пријавиле да присуствуваат на летен или зимски едномесечен воен камп.

ПретходнаГрците доаѓаат во Македонија да пазарат поевтино – Македонците кај нив одат на кафе и гиро
Следна(ВИДЕО) Тензија на АО – Ѓоковиќ нервозен му порача на гледачот: Слези и кажи ми го во лице