ПОЧЕТНА МАКЕДОНИЈА РЕТКО КОЈ ЗНАЕ: Од кога функционира Филозофски факултет и каква историја крие?

РЕТКО КОЈ ЗНАЕ: Од кога функционира Филозофски факултет и каква историја крие?

114

Најстара високо-образовна институција во државата, основана во далечната 1920 година, со само 10 наставника и 30-тина студенти за да сега има 12 институти од хуманистичките и општествените науки, со повеќе од 100 наставници и околу 3000 студенти на сите три циклуси на студирање… Ова е она по што се препознава скопскиот Филозофски факултет кој делува во рамките на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.

Друго по што се препознава Филозофскиот факултет се првите предавања во слободна Македонија пред 77 години, на денешен 16-декември 1946-та година. Со тоа практично почнало и конституирањето на првиот македонски универзитет во престолнината на Република Македонија.

Во периодот до Втората светска војна, до 1941 година, Филозофскиот факултет работеше во составот на Белградскиот универзитет, со настава на српски јазик, со оглед на непризнавањето на македонскиот народ и на македонскиот јазик во рамките на тогашното Кралство СХС и подоцнежно Кралството Југославија.

Целиот текст прочитајте го на Скопско Ехо – клик ОВДЕ.

ПретходнаНе е Попова Шапка, ниту Маврово: На ова место утрово во Македонија најмногу натрупа снег
СледнаАЛАРМАНТНО: Никој нема да остане – дознајте колку луѓе ќе има во Македонија во 2070 година