ПОЧЕТНА МАКЕДОНИЈА АЛАРМАНТНО: Никој нема да остане – дознајте колку луѓе ќе има во...

АЛАРМАНТНО: Никој нема да остане – дознајте колку луѓе ќе има во Македонија во 2070 година

152

Намалувањето на бројот на населенито во Македонија е општо позната работа. Како што е општо познато дека тоа скоро никого не го загрижува, а власта и не презема поконкретни мерки негативниот тренд да се ублажи – сопре.

А пристигнуваат уште попесимистични прогнози. Имено, драстично намалување на бројот на жителите во Македонија во наредниве 50 години предвидуваат проекциите на Државниот завод за статистика за населението во Македонија.

Според нив, Македонија во 2070-та година ќе има помалку од 1,5 милион луѓе, па дури и само околу 1.250.000 жители, односно, за околу 586.000 помалку отколку што имаше во 2021-ва година кога на Пописот беа преброени 1.836.713 жители.

Целиот текст и сите пресметки прочитајте ги на Скопско Ехо – клик ТУКА.