ПОЧЕТНА МАКЕДОНИЈА Интервју со Мила Рајковска – кандидат за претседател на факултетско студентско собрание...

Интервју со Мила Рајковска – кандидат за претседател на факултетско студентско собрание на Филозофскиот факултет

105

Младите се нашата иднина, па затоа ние како медиум, се одлучивме да и дадеме шанса на Мила Рајковска, кандидат за претседател на факултетско студентско собрание на Филозофскиот факултет да одговори на низа прашања, што би направила и како ќе го води ова тело, доколку ја добие поддршката од студентите.

-Јас не сум политички определена и не ни можев ни да претпоставам дека студентските избори имаат или може да добијат политичка димензија. Моите побуди се искрени и чесни водени од желбата да се унапреди студентскиот стандард и да се прошират можностите на студентите за унапредување на нивниот личен и професионален раст и развој, вели Мила Рајковска, одговарајќи на нападите кои ги доби од „загрижени“ тела, кои се анонимни и неверодостојни.

-После ваква валкана игра и валкан пристап, вовлекување на политиката во секој сегмент од животот, повеќе е од јасно е зошто младите целат кон мигрирање во други земји каде што политичарите се политичари, лекарите се лекари, професорите професори а студентите студенти и потенцијал за позитивни промени, додава Рајковска.

1. Кои се темелите на твојата програма, што е тоа што го нудиш на студентите на Филозофски Факултет?

Како студент активно ангажиран во изучувањето на социјалната работа и социјалната политика, верувам дека нашите академски определби мора да се усогласат со практичното вклучување. Моите искуства на Факултетот и во рамките на НВО ме надополнија со длабоко разбирање на повеќеслојната природа на општествените прашања, инспирирајќи ме да барам иновативни решенија и да се залагам за оние на кои им е потребна помош и поддршка. Јас сум овде не само како кандидат за претседател на студентско собрание, туку и како застапник за единство во поттикнувањето промени, каде што спојувањето на нашите различни академски средини станува катализатор за посветла, поправедна иднина.

2. Со оглед на твојата вклученост во невладина организација, како замислуваш да го искористиш твоето искуство во борбата против насилството и трговијата со луѓе за да ги решиш релевантните социјални прашања во универзитетската заедница?

-„Моето волонтерско искуство ја зголеми мојата свест за влијанието на насилството и трговијата со луѓе. Имам за цел да го интегрирам ова знаење во универзитетските иницијативи преку организирање кампањи за подигање на свеста, работилници и соработки со локални организации. Со обрнување внимание на овие критични прашања , можеме колективно да работиме кон побезбедна и поинформирана заедница во кампусот“.

3. Како студент на втора година на Институтот за социјална работа и социјална политика, што те инспирираше да се кандидираш за функцијата студентски претседател, и како мислиш дека си квалификувана за оваа позиција?

– „Мојата страст за општествени промени и моите искуства ме инспирираа да се кандидирам за студентски претседател. Како долгогодишен волонтер кој се бори за правата на луѓето, носам практично разбирање за социјалните прашања што ги проучуваме. Моите искуства како волонтер во повеќе организации, но пред се искуството како студент, сметам дека ме квалификуваат за оваа позиција, на која што ќе се трудам да нашите академски определби значајно придонесуваат за подобрување на нашата заедница“.

4. Дали можеш да елаборираш какви било настани или проекти што ги имаш на ум за да го подобриш целокупното студентско искуство и да го поттикнеш чувството на заедница за време на твојот потенцијален мандат како претседател?

– „Планирам да организирам настан на кој студентите можат да ги откријат сите достапни понуди за програмите Work & Travel и Erasmus, јавни настани каде што студентите од секој институт ќе имаат можност активно да се вклучат во организација и имплементција на истите, проекции на документарни филмови кои предизвикуваат размислување поврзани со социјалната историја, менталното здравје, семејните студии и социјалната правда, проследени со отворени дискусии и сесии за прашања и одговори и уште многу други настани кои имаат за цел да негуваат чувство на единство и припадност меѓу студентите од различни академски програми“.

5. Со оглед на предизвиците со кои се соочуваат универзитетите во справувањето со проблемите со менталното здравје, кои стратегии ги предлагаш за поддршка на благосостојбата на студентите и како ќе соработувате со универзитетската администрација за да ги имплементирате овие стратегии?

– „За да ги решам проблемите со менталното здравје, планирам да иницирам сеопфатна недела на благосостојба со работилници, кампањи за подигање на свеста и активности за ослободување од стрес, здравствени ресурси, советодавни услуги и политики кои даваат приоритет на благосостојбата на студентите“.

6.Какви стратегии предлагаш за да обезбедиш непречена транзиција за новите студенти од прва година, особено имајќи ги предвид предизвиците со кои може да се соочат при прилагодувањето на универзитетскиот живот и академските барања?

– „Предлагам имплементација на програма за менторство што ќе ги спои новите студенти со искусни врсници. Оваа програма ќе обезбеди насоки, поддршка и чувство на припадност од првиот ден. Понатаму, соработка со академски советници за подобрување на програмите за ориентација , осигурувајќи дека студентите што доаѓаат се добро информирани за расположливите ресурси и можности за успешна транзиција во универзитетскиот живот“.

ПретходнаУдарна вест од Изреал: Нападнат е Тел Авив – има повеќе загинати
СледнаЕскалација во Кочани: Нападнати екипи на ЕВН додека исклучувале дивоприклучени – полицијата на терен