ПОЧЕТНА МАКЕДОНИЈА Зошто МПЦ-ОА крие што преговара со Вселенската патријаршија?

Зошто МПЦ-ОА крие што преговара со Вселенската патријаршија?

107

Полека поминуваат првите големи православни празници во новата година. МПЦ и верниците во Македонија достоинствено празнуваа и се молеа во храмовите. Сега се чекаат Водици…

Се чека и разврска на едно важно црковно прашање. До каде е работава околу автокефалниот статус на МПЦ-ОА?

Се заокружи тој процес или продолжува и се чека Томос од Вселенската патријаршија, е дилемата која ја има во јавноста.

Полека изминува и втората година откако вселенскиот патријарх призна дека МПЦ-ОА постои како Црква. Толку време помина и откако СПЦ го издаде нејзиниот Томос со кој и ја признава автокефалноста. Но, македонскиот автокефален статус и натаму не е признаен од сите православни цркви, па ниту целосно од Вселенската патријаршија.

Проблемот, според сознанијата, почна да се развива откако почна да се преговара околу тоа кои би биле условите под кои Вселенската патријаршија би ја признала МПЦ-ОА како автокефална црква и би и го дала Томосот. Тоа предивика ситуација во која за дел од македонските владици дека наметнатите услови од Цариград се неприфатливи и почнаа да зборуваат и да го застапуваат ставот дека Томосот добиен од црковен Белград е доволен акт за потврда дека МПЦ-ОА е автокефална црква. Но, вака не мисли дел од други членови на синодот.

Целиот текст на Скопско ехо – клик ТУКА.

ПретходнаСекое трето возило има зелен картон, другите уште ќе имаат црвен?
СледнаСподелете и помогнете: Почина млад Македонец во странство – се собираат донации за помош на неговото семејство