ПОЧЕТНА МАКЕДОНИЈА Утре е трет ден Божиќ и се слави Свети Стефан – Треба...

Утре е трет ден Божиќ и се слави Свети Стефан – Треба да направите една важна работа и тоа во ТИШИНА

109

Новата година само што започна, а нашата прва голема прослава е веќе тука – Свети Стефан.

Ова се некои обичаи.

МПЦ нејзините верници утре го слават третиот ден Божиќ, посветен на Светиот првомаченик и архиѓакон Стефан. има голем број народни обичаи поврзани со Свети Стефан. На тој ден, обиколката завршува во домот на домаќинот, кој ја започнал обиколката на соседите и пријателите, оди од куќа до куќа и се моли за мир, користејќи го обичајот да ги поздравува и бакнува оние што се скарале, а со тоа и да се помири. „Затоа што ова е ден на општо помирување и простување.

Неопходно е да ја извадите Божиќната сламата од дома следниот ден, но тивко за да не го „избркате Божиќ“, и внимателно затоа што е скапоцена. Тој „молк“ е неопходен бидејќи славата на св. Стефан на третиот ден од најрадосниот христијански празник. Сламата, поради верувањето во нејзината плодна моќ, прво внимателно се брише и се собира, а потоа се остава во шталата, овоштарникот или меѓу пчелите, за да се зголеми приносот или напредокот.

За оваа слава на шега велат дека ја држат скржави, бидејќи полни гости по прославата на Божиќ, тешко можат многу да јадат и испијат. Но, за ова, како и за сите празници што се слават најважно е домаќинот да донесе празнична торта на трпезата, да се запали празнична свеќа на трпезата покрај иконата на светецот – Свети Стефан, и дека кај домаќинот кај пријателите доаѓаат неговите најблиски роднини, кумови, роднини. Без нив, ништо од горенаведените нема смисла.

Бонус видео – Не е среќен оној кој многу има, туку оној на кој малку му треба

Претходна(ФОТО) Бидете крајно внимателни: Многу македонски граѓани останаа без пари на своите сметки – ИЗМАМА која е многу опасна
СледнаАдвокатот на таткото на Вања: Следува офанзива, Александар е невин – зошто не го повикуваат на распит?