ПОЧЕТНА МАКЕДОНИЈА Пари има: Дали треба Македонија сама да го изгради ХЕЦ „Чебрен“?

Пари има: Дали треба Македонија сама да го изгради ХЕЦ „Чебрен“?

78

Одбројувањето до донесување на конечното решение што со стратегискиот хидроенергетски проект ХЕЦ „Чебрен“ започна. Што ќе направи Владата? Ќе остане ли големиот проект во македонски раце?

Вчера проструи веста дека грчката компанија „Архиродон“ не ја продолжила банкарската гаранција за изградбата на хидроцентралата чиј рок истекол на 31 декември. Како што се дознава по налог на министерката Шукова, веќе бил формиран и тим од правници кои ќе ја разгледаат комплетната документација за тендерот и брзо ќе донесат препораки кои треба да бидат следните чекори на надлежните институции во Македонија.

Какви препораки ќе донесат министрите сосе премиерот?

Поголемиот дел од македонската јавност веќе подолго време бара – договорот со грчката фирма да не се потпише, а потоа државните институции да почнат со постапка за подготвување терен Македонија самата да си го изгради стратегискиот проект.

-Сами да си ја направиме и браната и хидроцентралата. Секоја година од буџетот на македонија ако се издвојуваат по 150 милиони евра еве ти ја готова за 7 години. Пари има, и онака се трошеа на непотребни работи или се крадеа, сега нека се потрошат како што треба и Македонија да добие енергетска стабилност, е една од многуте реакции на граѓаните на социјалните мрежи.

Целиот текст на Скопско ехо – клик ТУКА.

ПретходнаШТО СЕ СЛУЧУВА: Земјотрес во Албанија – ама се осети добро во Тетово и Гостивар
СледнаДрама во Америка: Десетгодишно момче убило свој врсник со пиштолот на неговиот татко