ПОЧЕТНА ЗАБАВА КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Свети Кирил Ерусалимски

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Свети Кирил Ерусалимски

49

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 18 март.

Денеска е Св. Кирил Ерусалимски.

Свети Кирил се роди во Ерусалим во времето на царувањето на Константин Велики. Во 350 година беше избран за Ерусалимски патријарх. Три пати беше прогонуван. Пострада од аријанците и од царот Јулијан Отстапникот.

Се упокои во времето на царот Теодосиј Велики (втора половина на четвртиот век).

ПретходнаВо моментот – променете ги стрелките, од 02 веднаш во 03 часот!
СледнаСепак успеа: Папата Франциск во количка пристигна на Велигденското бдение