ПОЧЕТНА СВЕТ ВИДЕО: Најнови вести од Србија – Полициски хеликоптери кружат над местото каде...

ВИДЕО: Најнови вести од Србија – Полициски хеликоптери кружат над местото каде исчезна двегодишната Данка

1141

Два полициски хеликоптери на мала височина патролираат на подрачјето каде што е пријавено за исчезнато двегодишното девојче Данка Илиќ, како и над блиската шума.

Повторно е раздвижена полицијата, доаѓањето на хеликоптерот внесе збунетост кај мештаните. Сите излегоа од околните куќи за да видат што се случува, додека хеликоптерската единица полека покрива делови од блиската шума од мала далечина до ливадата каде е пријавено исчезнувањето.

Од друга страна, втората хеликоптерска единица ја продолжи траекторијата во другата насока, од спротивната страна на местото каде последен пат беше видена малата Данка.

Потрагата по Данка Илиќ (2) трае веќе 120 часа, а по опсежното пребарување на просторот околу куќата каде што последен пат била видена, се шпекулира дека потрагата ќе се пресели и во околината на Борското езеро.

Како што јавија репортерите на Телеграф од местото на настанот, засега нема индикации дека овие шпекулации ќе се остварат. Меѓутоа, со оглед на тоа што ова езеро е можеби најголемата водена површина на територијата на областа Бор, можни се сите опции.

Езерото Бор е вештачко езеро кое се наоѓа во подножјето на планината Црни Врх кај Бор. Езерската вода првенствено е наменета за работењето на Рударско-топилниот басен, но и за развој на туризмот.

Ова езеро може да зазема површина до 79 хектари, а волуменот на акумулацијата е 10,55 милиони кубни метри. Во моментот на максимално ниво на водата, таа држи до 12.000.000 кубни метри вода, така што во најдлабоките точки може да биде длабока и до 52 метри.

Највисоки водостои се во пролет, а најниски кон крајот на летото и почетокот на есента. Разликата помеѓу максималниот и минималниот водостој надминува 10 метри. Но, поради сушата, езерото во моментов има многу низок водостој.

ПретходнаСЕ ПРЕТЕРА: Искршени прозорците на манастирот „Свети Атанасиј“ на Тетовското кале
СледнаСо априлија паднал на коловозот и удрил во столб – Тешка несреќа на “Теодосиј Гологанов”