ПОЧЕТНА МАКЕДОНИЈА Дали интимните односи за време на постот се грев? Многумина се во...

Дали интимните односи за време на постот се грев? Многумина се во голема дилема, а еве што велат поповите

706

Постот, како духовна пракса, е многу повеќе од воздржување од одредена храна. Тоа е време на интроспекција, молитва и откажување од лоши мисли и постапки. Но, што е со интимните односи во овој период?

Според теологот Милош Стојковиќ, суштината на постот не е само во исхраната, туку и во менувањето на внатрешната состојба на умот и срцето. Додека физички се воздржувате од одредена храна, важно е истовремено да постите од негативни мисли и постапки. Затоа, постењето со дела е исто толку важно како и постењето со храна.

– Залудно е да се пости со храна, без, на пример, да разговараме со соседите, роднините, пријателите, бидејќи самиот Бог, кој се раѓа, чие раѓање го чекаме за време на постот, рекол дека кој не го сака човекот, не може да го сака ни Господ… Важно е верниците да знаат дека залудно ни е да го постиме целиот пост со храна, а одвнатре не се помируваме и менуваме. Од друга страна, постот беше воспоставен за во текот на неговото траење повеќе да размислувате за својата душа – изјави Стојковиќ.

Како зборувал апостол Павле на оваа тема?

Според неговите учења, интимните односи во бракот не се грев. Напротив, брачните односи се свети и не треба да се сметаат за грешни, бидејќи брачните другари станале едно тело. Ова учење им дава олеснување на многу венчани верници.

Меѓутоа, вечерта пред причестувањето треба да се воздржува од секаква храна и пијалок, како и од сите други телесни задоволства и тоа време да се помине во молитва. Сѐ на сѐ, барем на Велики петок и Велика Сабота, до причестување на литургијата не се препорачува водење љубов – нагласуваат свештениците.

Во суштина, Великиот пост е време на духовен раст и промена. Без разлика на различните толкувања и практики, важно е секој да си го најде својот пат до духовно прочистување, според сопствените верувања и вредности.

ПретходнаИма сѐ повеќе теории за масакрот во Москва, Путин подготвува одговор
СледнаЕвропски фронт: На 24 април нè очекува најголемата победа во историјата