ПОЧЕТНА СВЕТ ПОВТОРНО ШТРАЈКУВААТ: Луфтханза ќе ги откаже летовите во четврток и петок

ПОВТОРНО ШТРАЈКУВААТ: Луфтханза ќе ги откаже летовите во четврток и петок

36

Летовите на Луфтханза се очекува да бидат откажани со уште еден штрајк на персоналот на земјата овој четврток и петок. Тоа доаѓа кога синдикатот Верди се обидува да го зголеми притисокот пред уште една рунда преговори со раководството на Луфтханза следната недела.

Персоналот ќе престане со работа од 4:00 часот по средноевропско време во четврток наутро до 7:10 часот по средноевропско време во сабота. Ова може да значи дека некои од вечерните летови на Луфтханза до градовите во поранешна Југославија во средата навечер може да бидат засегнати бидејќи нивното враќање во базата е закажано во четврток наутро, кога штрајкот веќе ќе биде во сила.

Веројатни се одложувања и откажувања, бидејќи претходните слични штрајкови ги нарушија летовите и предизвикаа критики од Луфтханза. Германскиот авиопревозник допрва треба да објави колку летови ќе бидат погодени од индустриската акција, но рече дека прекините ќе бидат „обемни“.

Луфтханза има планирани вкупно 26 летови од Франкфурт и Минхен до градовите во поранешна Југославија овој четврток и петок, од кои осум лета за Белград, шест за Љубљана, два за Сараево, три за Скопје и седум за Загреб. „За никого е необјасниво што оваа компанија [Луфтханза] ќе објави рекордно годишно работење оваа недела и ќе ги зголеми бонусите за својот одбор значително, додека персоналот на терен со часовна плата од понекогаш тринаесет евра не знаат како да врзат крај со крај во некои од најскапите градови во Германија“, рече преговарачот на Верди, Марвин Решински.

ПретходнаСтрушкиот, а не Скопскиот Кривичен суд ќе му суди на Мерко – Но дали ќе му пресудат?
СледнаБугарија пред ротација на премиери: Оставка на Денков, се очекува да го наследи Габриел