ПОЧЕТНА МАКЕДОНИЈА Лога ја поздравува одлуката на Уставниот суд за укинување на уште еден...

Лога ја поздравува одлуката на Уставниот суд за укинување на уште еден пропис

192

Уставниот суд на денешната седница донесе одлука, со која се укинува делот националност во три члена од матичните книга на родените, венчаните и на умрените.

Портпаролката на Уставниот суд, Христина Беловска, образложи на прес-конференција дека Уставниот суд оценил дека овој податок од граѓаните е во спротивност со вредноста на слободното изразување на националноста.

Овој член, како што објасни, го вклучува правото граѓанинот да може да се изјасни, но и правото да не се изјасни за националноста, вклучително и правото да ја промени националноста, што не беше случај со одредбите што се веќе укинати.

„Се работи за приватно и внатрешно чувство на човекот. Никој не може да биде принуден тоа чувство јавно да го манифестира и да биде предмет на задолжително институционално администрирање во јавните исправи“, рече Беловска.

Со тоа повеќе не постои правен основ во матичните книги да се бара податок за националноста.

Уставните судии ја донесоа оваа одлука во рамките на предметот оформен по иницијативата поднесена од политичка партија Левица, во која е оспорен член 4 став 1 точка 2 во делот „националност“, член 11 став 1 точка 1 во делот „националностa“ и член 13 став 1 точка 1 во делот „националноста“ од Законот за матичната евиденција.

ПретходнаМлада скопјанка нападната од соседот
СледнаРАСКОЛ во Левица во Аеродром – еден од водачите ја напушти партијата, ќе делува како НЕЗАВИСЕН советник