ПОЧЕТНА ЕКОНОМИЈА ПРОВЕРУВАЈТЕ ГИ СМЕТКИТЕ: Почна исплатата на финансиската поддршка за ранливите категории на...

ПРОВЕРУВАЈТЕ ГИ СМЕТКИТЕ: Почна исплатата на финансиската поддршка за ранливите категории на граѓани

1121

Министерството за труд и социјална политика информира дека финансиската помош за месец февруари согласно Законот за финансиска поддршка е исплатена.

Исплатите се однесуваат за корисници на посебен додаток, корисници на правото на надоместок заради попреченост, самохрани родители, кои се евидентирани корисници на гарантирана минимална помош и корисници на право на пензија во висина до 19.000 денари.

Финансиската поддршка за корисниците опфатени со овој закон, изнесува од 1500 до 3000 денари, за период од пет месеци и истата започна да се исплаќа од декември 2023 година.

Средствата за корисниците на право на пензија во висина до 19.000 денари, за период од пет месеци, започнувајќи од месец декември 2023 година, изнесува:

– 3.000 денари месечно за корисници на пензија кои оствариле доход по основ на пензија на месечно ниво во висина не поголема од 14.000 денари во претходниот месец од месецот во кој се врши исплатата на финансиската поддршка,

– 2.000 денари месечно корисници на пензија кои оствариле доход по основ на пензија на месечно ниво во висина од 14.001 денари до 16.000 денари во претходниот месец од месецот во кој се врши исплатата на финансиската поддршка и

– 1.500 денари месечно за корисници на пензија кои оствариле доход по основ на пензија на месечно ниво во висина од 16.001 денари до 19.000 денари во претходниот месец од месецот во кој се врши исплатата на финансиската поддршка.

ПретходнаОва е Ванеса од Кавадарци која беше убиена од сопругот – имала 7 деца, денес беше погребана на гробиштата во Есен
Следна(ВИДЕО) Балканот во ШОК: Македонската Гранд ѕвезда откри дека неговата сопруга е малолетна – му родила и дете