ПОЧЕТНА ЗАБАВА НОВИ ЦЕНИ: Тие што имаат џипови ќе плаќаат двојно повеќе паркинг од...

НОВИ ЦЕНИ: Тие што имаат џипови ќе плаќаат двојно повеќе паркинг од обичните коли

301

По Париз, од март и германскиот град Кобленц ќе применува нови цени за паркирање врз основа на големината на возилото.

Од март се воведува основна сума од 23,40 евра годишно (0,45 неделно) што се множи со променлив фактор врз основа на димензиите на возилото.

За разлика од Париз, новите цени ќе важат главно за жителите на градот.

„Кој сака да паркира теренец во француската престолнина, од септември ќе треба да плати 18 евра на час. Шест часа паркирање во Париз би требало да чини 225 евра“, пишува „ХАК“.

Париз ги договори тие стапки по референдумот. Новата тарифа не важи за жителите на Париз, туку само за луѓето кои доаѓаат во градот однадвор.

Организацијата за заштита на животната средина „ДУХ“ смета дека ова е добра идеја и заедно со организацијата за заштита на животната средина „Гринпис“ и Здружението за заштита на животната средина и природата (БУНД), повикаа на слични правила за поголемите германски градови.

Возачите мора да плаќаат најмалку 100 евра годишно. Паркинг билетот за теренци чини уште повеќе. За Smart Fortwo ќе треба да платите 104,87 евра за една година. Сопствениците на новиот VW Golf ќе платат 179,12 евра, а цената на компактниот SUV Volkswagen Tiguan, кој испушта повеќе CO2, наскоро ќе биде 196,23 евра.

ПретходнаАхмети за ДУИ, СДСМ со Шекеринска – кандидати за претседатели на Македонија?
СледнаХорор за хорор: Вечерва во Скопје на исто место прегазен велосипедист, а неколку часови потоа и пешак