ПОЧЕТНА СВЕТ Игор Јуриќ: На видеото од Виена најверојатно е Данка, очекувам наскоро да...

Игор Јуриќ: На видеото од Виена најверојатно е Данка, очекувам наскоро да се разреши случајот

269

Директорот на Центарот за исчезнати и малтретирани деца – Игор Јуриќ вели дека развојот на ситуацијата во потрагата по двегодишната Данка Илиќ и видеото од Виена на кое се гледа девојче кое наликува на Данка, укажуваат дека случајот наскоро ќе биде разрешен. Тој истакнува дека постои можност девојчето од видеото да е всушност Данка.

„Не сум добил никаква информација, па сега можам конкретно да го поткрепам тоа што го кажувам со докази, но зборувам од некои мои чувства и од моето, за жал, животно искуство, сега можам да кажам врз основа на многубројните исчезнувања на малолетници за кои претпоставувам дека многу брзо ќе се разреши“, вели Јуриќ за ТВ Нова.

Тој истакнува дека постои голема можност девојчето фотографирано со две жени во Виена да е Данка, по која се трага од вторникот минатата недела.

Според него, прашање е дали полицијата може да каже нешто конкретно, а да не ја загрози истрагата, но и дали полицијата има информации кои се валидни за да бидат презентирани во јавноста.

„Со оглед на тоа како полицијата го пребарала просторот околу пријавеното место на исчезнување, некако гледам дека тие (полицијата) главно го бараат детето таму – конкретно, ископувале многу работи и ми се чини дека ова е каде отиде нивната трага“, вели Јуриќ.

Како што вели, подобрувањето на полициската комуникација при претрес на малолетници ќе биде една од темите што ќе ги покрене како претставник на невладина организација која е во Работната група за имплементација на системот „Најди ме“, но само кога ќе се расчисти случајот со исчезнувањето на двегодишната Данка.

ПретходнаУкинат патничкиот воз кој наутро поаѓаше од Скопје за Гегвелија, а попладне се враќаше
СледнаТаткото на Дејан, осомничениот за убиството на двегодишната Данка: „Не се однесуваше чудно“