ПОЧЕТНА МАКЕДОНИЈА Избори во Турција: Повеќе од 60 милиони гласачи избираат локална власт

Избори во Турција: Повеќе од 60 милиони гласачи избираат локална власт

46

Во недела во Турција се одржуваат локални избори на кои нешто повеќе од 61 милион регистрирани гласачи ќе избираат претставници на локалната власт со мандат од пет години.

Речиси 208.000 избирачки места се подготвени за гласање, кое ќе трае од 7 до 16 часот во 32 региони на истокот на земјата и од 8 до 17 часот по локално време во остатокот од Турција, јавува Anadolu Agency.

Во големите урбани средини, гласачите ќе избираат градоначалници, шефови на општини, претставници на општинските совети, канцелариите на претседателите на општините и советот на старешини.

Во провинциите кои немаат статус на голем град, гласачите ќе избираат свикувања на покраински собранија, градоначалници на општини, свикувања на општински совети и кабинет на градоначалници и совети на старешини.

На терен ќе има и 1.004 мобилни гласачки тимови кои ќе ги посетуваат гласачите кои поради здравствената состојба не можат да дојдат на гласање.

Отворањето на гласачките кутии и пребројувањето на гласовите ќе започне по затворањето на гласачките места, а за градоначалничките места се очекуваат првите резултати.

Врховната изборна комисија на Турција претходно соопшти дека се е подготвено за изборниот ден, на кој ќе важи изборниот молк. Претседателот на Врховната изборна комисија Ахмет Јенер најави дека се преземени сите мерки изборите да поминат во безбедна средина.

На денот на изборите од 6 до 12 часот ќе биде забранета продажба на алкохолни пијалоци на кој било начин, послужување или консумирање алкохолни пијалоци во угостителски објекти и јавни места.

За време на гласањето ќе бидат затворени сите јавни места за забава како кафулиња, кафетерии и интернет кафулиња, а храната ќе се служи само во рестораните. На денот на гласањето, радиостаниците и сите медиуми нема да можат да даваат вести, предвидувања и коментари за изборите и нивните резултати до 18 часот по локално време.

Турската агенција јавува дека од 18 до 21 часот на радио и на сите медиуми може да се објавуваат само вести и соопштенија за изборниот процес издадени од Врховната изборна комисија.Забраната за емитување вести за изборите завршува во 21 часот, освен ако не Врховната изборна комисија одлучува да го укине порано.

ПретходнаМАКЕДОНИЈА: Родители на ученик телефонски и’ се заканувале на директорката на училиште во Карпош
СледнаИлјадници луѓе останаа без струја во Франција поради силен ветер и поплави