ПОЧЕТНА СВЕТ НАТО наполни 75 години, каква е неговата иднина

НАТО наполни 75 години, каква е неговата иднина

32

НАТО наполни 75 години. Кога неговите лидери ќе се состанат овие денови во Вашингтон, ќе го прослават фактот дека издржа толку долго. Но, сојузот треба да направи повеќе од опстанок за да биде вистински успешен. Исто така, треба да им служи на интересите на своите членови. Историјата на НАТО е приказна за борбата да се направи ова – и покрај големите разлики меѓу американската и европската воена моќ, зголемениот број сојузници, различните интереси и проширувањето на географскиот опсег.

Денес, сојузниците се обединети околу рускиот напад врз Украина. Но, освен ако не се направат прилагодувања за да се прилагоди многу поголем сојуз на посложена геополитичка средина, историјата открива дека ова единство може да биде минливо.

НАТО имаше четири главни фази во својата историја. Првата започна по Втората светска војна, кога 12 држави го потпишаа Северноатлантскиот договор. Тој ран сојуз имаше три цели: да ја обезбеди Германија со нејзино прифаќање; да се брани од растечката советска закана; и да ги поврзе САД со Европа, во моментот кога се чинеше веројатно дека ќе се повлечат.

До 1960-тите, воениот судир со Советскиот Сојуз се стабилизираше и во следните две децении, алијансата продолжи да им служи на трите цели на нејзините основачи. Но, судирите меѓу сојузниците беа сериозни.

Иритиран од доминантната улога на Соединетите Држави, францускиот претседател Шарл де Гол се повлече од воените структури на НАТО во 1966 година. Американскиот претседател Ричард Никсон се стремеше кон детантирање на суперсилите со Советите над главите на другите сојузници. Претседателот Роналд Реган распореди проектили со среден дострел во Европа во 1980-тите, предизвикувајќи масовни протести на улиците.

Сепак, на крајот, супериорната сила на западните економии на слободниот пазар триумфираше кога Берлинскиот ѕид падна во 1989 година – мирна победа што беше извонредна во историјата на натпреварите на големите сили.

Со распадот на Советскиот Сојуз, многу научници очекуваа дека сојузот ќе се распадне сега кога ја заврши својата мисија. Наместо тоа, НАТО најде нова причина за постоење со трансформирање од одбранбен воен сојуз во сила за широка политичка промена во Европа. Така започна втората фаза од неговата историја.