ПОЧЕТНА СЛАЈДЕР Некогаш еден од најдобрите голмани, денес министер за спорт: Еве кој е...

Некогаш еден од најдобрите голмани, денес министер за спорт: Еве кој е Борко Ристовски

135

Борко Ристовски, кој ќе биде министер за спорт, е роден на 2 ноември 1982 година во Скопје, Македонија.

Дипломирал на Економски факултет при Универзитетот за туризам и менаџмент во Скопје, каде се стекнал со звање дипломиран економист.

Мајчин јазик му е македонскиот, а одлично ги познава англиски, шпански, португалски и германски јазик.

Во периодот од 2023 од 2024 година работи како извршен директор во Ракометникот клуб РК Вардар Скопје. Повеќе години работел како ракометар во РК Вардар, а во периодот 2022-2023 година работел во ракометниот клуб TBV Lemgo, Лемго, Германија. Во периодот 2018-2020 работел во Benfica, Лисабон, Португалија, а од 2016 до 2018 година во ракометниот клуб Barcelona во Барселона во Шпанија.

Од 2015 до 2016 година работел во ракометниот клуб Rhein-Neckar Lowen, Манхајм во Германија, а од 2014 до 2015 година работел во ракометниот клуб US Creteil, Кретил во Франција.

Се стекнал со признанија и награди, меѓу кои е Медал за заслуги за Македонија од Претседател на Република Македонија во 2017 година, како и Орден за Почесен граѓанин на Република Македонија од Претседател на Република Македонија во 2012 година.