среда, 6 декември, 2023

Фејсбук и Инстаграм ќе им наплаќаат на своите корисници во Европа – ќе има месечна тарифа, ЕВЕ колку ќе чини

Мета денеска објави дека на корисниците во Европа ќе им понуди план за претплата на Фејсбук и Инстаграм без реклами, во согласност со регулативите на Европската унија.

Месечниот план за претплата за корисниците во Европската унија, Европската економска област и Швајцарија ќе чини 9,99 евра за онлајн корисниците, додека корисниците на iOS и Android ќе треба да плаќаат 12,99 евра месечно.

Регулативите на ЕУ се закануваат да ја ограничат способноста на Мета да ги персонализира рекламите за корисниците без нивна согласност и може да му наштети на главниот извор на приходи.

Најпопуларната светска мрежа за социјални медиуми е под притисок на антимонополското законодавство на ЕУ. Во јули, сопственикот на Мета, Марк Закерберг, ја загуби битката околу одредбата за ограничување на податоците во Германија. Тогаш највисокиот суд во Европа го поддржа германското антимонополско тело и нејзината моќ да истражува кршење на приватноста.

Мета им нуди на корисниците избор помеѓу бесплатно користење на мрежата со реклами и користење без реклами со претплата, што би можело да ги поттикне корисниците да се одлучат за првата опција и на тој начин да ѝ помогне на Мета да ги прифати прописите без да го менува бизнисот со рекламирање и реклами.

Претходно оваа година, Мета беше казнета со 390 милиони евра од ирската комисија за заштита на податоци. Закерберг беше предупреден дека не може да го користи таканаречениот „договор“ како правна основа за испраќање реклами до корисниците врз основа на нивната онлајн активност.

Компанијата подоцна објави дека има намера да побара согласност од корисниците во ЕУ пред да им дозволи на компаниите да опслужуваат насочено рекламирање, со цел да ги исполнат регулаторните барања кои се развиваат во регионот.

Коментари

коментари