среда, 6 декември, 2023

Девојче продадено за 3 милиони динари: Страшни детали за групата од Србија која се занимавала со трговија и експлоатација на деца

Петчлена криминална група е уапсена поради сомнение дека сторила кривично дело , трговија со луѓе, а според неофицијални информации, со експлоатација на деца, се стекнале со најмалку 4,5 милиони српски динари, пренесува Нова.рс.

Осомничените Зорица М.(61), Јелица М.(42), Никола М.(26), Милан А.(48) и Антонио Р., предводен од Никола Т.(42), кој се сомничи дека е организатор , се уапсени поради сомнение дека членовите на оваа меѓународна организирана криминална група од август 2020 година до октомври 2023 година, на територијата на Србија, Германија и Франција, преку питачење експлоатирале поголем број деца на возраст од 5 до 11 години и една година. Меѓу нив е и триесет и седумгодишен државјанин на Украина, додека осумнаесетгодишната жртва на ова кривично дело се држела во положба слична на ропство.

Според неофицијални информации, оваа група се стекнала со најмалку 4,5 милиони динари.

„За брак продале малолетно девојче за најмалку 3 милиони динари. Ја терале и да проси и така заработиле уште 1,5 милиони динари“, вели извор на „Блиц“ запознаен со случајот.

Како што дознава „Блиц“, со експлоатација на две девојчиња заработиле најмалку 880.000 динари, а со експлоатација на државјанин на Украина најмалку 250.000 динари.

Да потсетиме, при претрес во нивните станови, пронајдени се повеќе мобилни телефони и сим-картички, пари, документација за меѓународни финансиски трансакции, како и УСБ мемориски стикови. При акцијата за апсење на повеќе локации пронајдени се шест деца на возраст од 6 до 11 години кои биле згрижени во соработка со Управата за координација на активностите во борбата против трговијата со луѓе, Центарот за заштита на жртви на трговија со луѓе и Центарот за социјална работа во Лозница, согласно нивните надлежности и начелото за најдобар интерес на детето. Осомничените заедно со кривичната пријава се спроведени во надлежното обвинителство.

Коментари

коментари