четврток, 28 септември, 2023

Шестмина повредени во трчањето со бикови во Памплона

Првата трка со бикови на шпанскиот фестивал Сан Фермин во северниот град Памплона се одржа denes, при што шест лица се здобија со полесни повреди при падови или од газење.

„Шест лица се пренесени во болница“ со повреди на лицето или екстремитетите. Се чини дека ниту една од повредите не е сериозна“, изјави портпаролот на Црвениот крст Хозе Алдаба за јавната телевизија на Шпанија.

Настанот традиционално започнува на 7 јули, а на првата трка обично присуствуваат илјадници луѓе.

„За 7 јули, кој сè уште е еден од најпреполните, тоа беше „чисто“ трчање“, додаде тој.

Популарниот настан, за време на кој група бикови се трка низ тесните улички со калдрма во градот, доведе до 16 жртви од 1911 година.

Лани кога трчањето на биковите во Памплона продолжи по двегодишна пауза за време на пандемијата на коронавирус, скоро 1,7 милиони луѓе ја посетија Памплона. Уште повеќе се очекуваат годинава, а скоро 70% од вкупните резервации се од луѓе од САД и Канада.

Коментари

коментари