петок, 29 септември, 2023

Обвинителството отвори случај за Латас и неговото раскажување на cekcуално насилство

Секторот за компјутерски криминал од МВР доставил известување до Скопското обвинителство по интервјуто на јутуберот Стефан Лазаров со Драган Павловиќ-Латас емитувано на 15 февруари, во кое Павловиќ-Латас раскажува дека како 15-годишник тој и неколку другари злоставувале девојка која претходно била била пре-теп-ана. Притоа, обајцата со Лазаров се с-ме-ат за нас-ил-ст-вот-о.

-Има известување од МВР. Предметот е распореден кај обвинител, ќе видиме како натаму ќе се одвива случајот, одговори Јавниот обвинител Гаврил Бубевски на прашање од САКАМДАКАЖАМ.МК.

Јавноста остро го осуди интервјуто како поттикнување кривично дело родово базирано насилство и го повика Обвинителството да постапи. Исто така, ги повикаа и видните компании кои се рекламираат во подкастот на Стефанов да ги повлечат рекламите поради содржините во кои се одобрува и се повикува на нас-и-лство.

Со одговор на обвинувањата реагираа и двајцата учесници во интервјуто кои рекоа дека не се зборувало за никакво си-лув-ање.


Коментари

коментари