Се укинуваат 6000 работни места: Работеле со загуба, 2022 била тешка година за Филипс

Во минатогодишниот четврти квартал компанијата работела со нето загуба од 105 милиони евра.

Истиот период од претходната година затвориле со нето добивка од 151 милион евра.

Холандскиот производител на медицинска опрема Philips објави нето загуба на крајот на 2022 година и најави дека ќе укине 6.000 работни места во следните три години за да ги намали трошоците и да ја подобри профитабилноста.

Заработката пред камати, даноци и амортизација (EBITA) изнесувала 301 милион евра и била за 31 отсто повисока отколку на крајот на 2021 година. Кога ќе се исклучат трошоците, вклучувајќи реструктуирање и одредби за отпис на респиратори, таа изнесувала 651 милион евра и останала на истото ниво во периодот 2021 година.

Трошоците за реструктуирање и резервации се намалени за 16 отсто, на 350 милиони евра. Приходите се зголемени за 10,2 отсто, на 5,4 милијарди евра. При исклучување на влијанието на девизните курсеви и промените во составот на групата, тој се зголемил за три проценти.

2022 година беше „многу тешка“ за Philips, па менаџментот одлучил да преземе решителни мерки со цел „итно“ да ги подобри работењето и перформансите, нагласи извршниот директор Рој Џејкобс во соопштението за медиумите.

Ситуацијата во синџирот на снабдување е сè уште „предизвикувачки“, забележа менаџментот, истакнувајќи ја послабата побарувачка за производи поврзани со Ковид-19. Компанијата затоа очекува послаб почеток на годината, но и постепено подобрување.

Во октомври објавија дека ќе укинат 4.000 работни места, а во последниот деловен извештај најавија уште околу 3.000 отпуштања до крајот на 2023 година и уште 3.000 до 2025 година. На крајот на септември минатата година Филипс имал нешто повеќе од 79.000 вработени.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!