петок, 29 септември, 2023

Владата постигнала договор со банките ЗА ПОМОШ на ранливите домаќинства, да ГИ ПЛАТАТ своите хипотекарни кредити, објави Министерството за Економија на Шпанија

Владата постигна начелен договор со банките за мерките за помош на повеќе од милион ранливи домаќинства да ги платат своите хипотекарни кредити, објави Министерството за економија.

Откако Европската централна банка почна да ги зголемува каматните стапки во еврозоната, им се закануваат повисоки обврски за кредитот.

Околу три четвртини од шпанските граѓани поседуваат станбени недвижности, а повеќето од нив ги купиле со хипотекарни заеми со променлива каматна стапка.

Според договорот постигнат вчера, банките преку изменетиот кодекс на добри практики ќе им помагаат на загрозените семејства со приходи до 25.200 евра со отплата на хипотекарните кредити.

Ранливите домаќинства ќе можат да ги реструктуираат хипотекарните заеми со пониска каматна стапка за време на петгодишен грејс-период, според сегашниот доброволен код од 2012 година, кој станува задолжителен откако кредиторите ќе го прифатат.

Грејс-периодот им овозможува на домаќинствата да ги одложат плаќањата на главнината без да направат задоцнети такси за да им се овозможи да ги исполнат критериумите за регуларност и да го задржат кредитот.

Мораториумскиот период за отплата на кредитот е продолжен за две години и вклучува можност за повторено реструктуирање, соопшти Министерството.

Загрозените семејства кои трошат повеќе од половина од својот месечен приход на отплата на хипотекарни кредити, а не го исполнуваат условот од претходниот кодекс на добра практика за зголемување на ратите од кредитот за 50 отсто, можат да ја искористат можноста за двегодишен грејс период.

Владата дополнително ќе примени нов кодекс на добри практики за семејствата од средната класа кои се соочуваат со статусот на ранливи домаќинства, со што плафонот за помош ќе биде 29.400 евра.

Банките мора да им понудат можност за замрзнување на отплатата на 12 месеци, пониска камата на одложената главнина и подолг рок на отплата на кредитот доколку ратите им се зголемени за најмалку 20 отсто и должат повеќе од 30 отсто од месечните приходи.

Вчера Министерството за економија не прецизира колку мерките би можеле да ги чинат банките, ниту колку пари ќе треба да издвојат кредиторите за покривање на евентуалните загуби.

На крајот на август учеството на нефункционалните кредити во шпанските банки беше блиску до рекордно ниско ниво и изнесуваше само 3,86 отсто. Највисокото ниво го достигна во декември 2013 година, кога изнесуваше 13,6 отсто.

Коментари

коментари