петок, 29 септември, 2023

СРЕЌНА СЛАВА НА СИТЕ ШТО ГО СЛАВАТ: Кажете ги овие зборови на празникот Свети Архангел Михаил – Има една работа што не смеете да ја правите

Вечерва многу македонски семејства имаат слава во чест на големиот Светец Св. Архангел Михаил.

Според бројот на верници кои го празнуваат, зимскиот Аранѓеловден е еден најчестите празници заедно со Свети Јован и Свети Никола.

Утрешиот ден е посветен на Свети Архангел Михаил кој се смета за водач на небесните војски. Според преданијата, тој секогаш се јавувал на местата каде што се јавувала Богородица, така што претставува небесна сила и заштита на земјата, а денес православните го слават како слава на крштевањето и заштитник на семејството.

Во црковниот календар е означен со црвена буква и секогаш се празнува на 21 ноември. Христијаните овој празник го востановиле на Светиот отец одржан неколку години пред Првиот вселенски собор.

Според црковното толкување, неговото име значи оној „кој е како Бог“. Во грчкиот јазик зборот „арх“ значи главен или прв, додека „ангелос“ значи гласник или ангел. Покрај зимскиот, има и летен Архангел ден, посветен на Свети Архангел Гаврил.

Архангел Михаил на иконите е претставен во војводско одело, во едната рака држи меч, а во другата рамнотежа. Се верува дека Архангел Михаил ги прифаќа душите на мртвите и, одмерувајќи ги нивните добри и лоши дела на земјата, ги испраќа во рајот или во пеколот. Се смета за чувар на православната вера и борец против ерес.

Луѓето веруваат дека времето на Аранѓеловдан покажува како ќе биде во текот на зимата и пролетта. Се верува дека овој зимски светец скита наоколу маскиран во просјак и ги води неверниците на вистинскиот пат.

Дали се пости и дали е потребно да се подготви жито?

Дали Аранѓеловден ќе се слави со посен или мрсен оброк зависи од тоа во кој ден се паѓа. Ако падне во среда или петок, тогаш треба да биде пост, а житото е задолжително. Погрешно се верува дека не е добро да се приготвува жито бидејќи Михаил е познат и како „жив“ светец, а житото наводно се подготвува само за мртвите – ова е погрешно толкување на црковните правила.

Се вели дека во тоа време Архангел талка низ светот облечен како просјак за да ги кара неверниците и да им помогне на сиромашните. Се вели дека времето на Аранѓеловдан ќе биде исто во текот на зимата и пролетта. На овој ден болните стануваат подобри. Во некои делови на Србија, Михаило се слави и како заштитник на сточарите бидејќи се верува дека само тој може да ги избрка волците.

Што да се прави на зимскиот ден на Аранѓелов?

Треба да се шират добрите мисли, а единственото нешто што не смеете да го направите е да ги избркате сиромашните и слабите од себе. Тоа ќе го казни ангелот кој е секогаш со верниците.

Се верува дека е неопходно да им се помогне на сиромашните и изнемоштените, да им се даде храна и пијалок, да им се испрати топол збор. Ако не го направите ова, се верува дека ангелот кој е секогаш со верниците ќе испрати страшна казна. Оние кои ја покажуваат најважната христијанска доблест на Денот на Архангел може да ја очекуваат нежноста на овој светец кој ќе ви ја исполни најголемата желба.

Во текот на овој ден, можете да побарате од Архангел Михаил да ви помогне со тешкотиите на работа. Не е важно дали е желба за поголема плата, подобра позиција или друга работа, замислете ја вашата желба во периодот од 8.48 до 9.32 и молете се.

Извор: centar.mk

Коментари

коментари