петок, 29 септември, 2023

НАБЛИЖУВА ГОЛЕМ ХРИСТИЈАНСКИ ПРАЗНИК, СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ: Секој верник треба да ги знае ОВИЕ обичаи

Празникот Свети Архангел Михаил се празнува, според црковниот календар, на 21 ноември.

Полни три дена небото се отвора за да „прими“ молитва: ден пред Соборот, на самиот Архангел и наредниот ден.

„Архи“ значи прво, главен, а „англеос“ е ангел, па затоа тој се смета за водач на сите ангели. Во молитвата до Михаил, верниците се обраќаат кон него за да го замолат Господ да ги спаси од болест, смртоносна рана и ненадејна смрт. Постои верување дека Архангел ги посетува сите болни и ако застане пред нозете, тоа не е добро, а ако е на чело, болниот ќе оздрави.

На 21 ноември сите верници одат во црква да запалат свеќа. Кога се молите, помислете на вашите вредни, важни и длабоки желби, а не на ситниците на овој свет.

Верниците бараат поддршка во она што им создава најголеми тешкотии. Не треба да се лутите или да бидете лути никому овие денови, душата полека се подготвува за пост, треба да се прости на сите.

Не се точни приказните дека на овој ден оние кои слават слава да не варат жито затоа што „Михаило е жив“. Варената пченица – сноп – не е симбол на смртта, туку на животот на оние кои живееле и сега живеат во вера со Бога и нивната крштеничка слава.

Едно народно верување вели дека според временските услови на овој ден можете да одредите каква ќе биде годината. Се вели: какво е времето овој ден, така ќе биде цела зима и пролет!

Извор: idol.mk

Коментари

коментари