среда, 6 декември, 2023
Medical 3D illustration of a dividing cancer cell with a cell surface

РЕВОЛУЦИОНЕРНО ОТКРИТИЕ: Пронајден е ЕФИКАСЕН МЕТОД за лекување на pак со помош на вирус?

Новиот тип на терапија за рак кој користи заеднички вирус за инфицирање и уништување на штетните клетки дава големо ветување во раните човечки испитувања, велат британските научници.

Ракот на еден пациент исчезна, додека други видоа дека туморите им се намалуваат. Лекот е ослабена форма на вирусот на херпес симплекс – кој е модифициран да убива тумори, пишува Би-би-си.

Ќе бидат потребни поголеми и подолги студии, но експертите велат дека инјекцијата на крајот може да понуди спас за повеќе луѓе со напреднат рак.

Кшиштоф Војковски, 39-годишен градител од Западен Лондон, е еден од пациентите кои учествуваат во тековната фаза на испитувањето, кое го водеа Институтот за истражување на ракот и Кралскиот Марсден NHS Trust.

Во 2017 година, му беше дијагностициран рак на плунковните жлезди, во близина на устата. И покрај операцијата и другите третмани во тоа време, неговиот рак продолжи да расте.

„Ми рекоа дека нема опции за мене и дека добивам нега на крајот на животот.

Краток курс на вирусна терапија – што е специјално модифицирана верзија на вирусот ХЕРПЕС кој обично предизвикува херпес – се чини дека го расчистил неговиот рак.

„Имав инјекции на секои две недели во текот на пет недели, кои целосно ми го искорени ракот. Сега сум без рак“.

Инјекциите, дадени директно во туморот, го напаѓаат ракот на два начина – со напаѓање на вградените клетки на ракот и предизвикување нивно пукање и со активирање на имунолошкиот систем.

Околу 40 пациенти го пробале третманот како дел од истражувањето. На некои и самите им беше вбризгано вирусот, наречен RP2. Други, исто така, добија друг лек за рак – наречен Ниволумаб – исто така.

Наодите, презентирани на медицинска конференција во Париз, Франција, покажуваат:

Тројца од деветте пациенти на кои им беше даден само RP2, во кој беше вклучен и Кшиштоф, видоа дека нивните тумори се намалуваат
Се чинеше дека седум од 30-те кои го примиле комбинираниот третман имале несакани ефекти, како што е замор, кои главно биле благи.
Водечкиот истражувач, професорот Кевин Харингтон, изјави за Би-Би-Си дека одговорите на третманот биле „навистина импресивни“.

„Ретко е да се видат толку добри стапки на одговор во клиничките испитувања во раните фази, бидејќи нивната примарна цел е да се тестира безбедноста на третманот, а тие вклучуваат пациенти со многу напреднат карцином за кои сегашните третмани престанале да функционираат“, рече тој.

„Сакам да видам дали ќе продолжиме да гледаме придобивки додека третираме зголемен број пациенти.

Не е првпат научниците да користат вирус за борба против ракот. Терапијата базирана на вируси на настинка, наречена T-vec, беше одобрена од NHS за напреднат рак на кожата пред неколку години.

Проф. Харингтон го нарекува RP2 обработена верзија на T-vec.

„Тие имаа други промени на вирусот, така што кога ќе влезе во клетките на ракот, ефективно ја потпишува нивната смртна наредба“.

Д-р Маријана Бејкер, од истражувањето за рак, рече дека охрабрувачките наоди може да го променат текот на лекувањето на ракот.

„Научниците открија дека вирусите можат да помогнат во лекувањето на ракот пред 100 години, но правењето нивно безбедно и ефективно појавување е предизвик.

„Оваа нова вирусна терапија се ветува во мало рано тестирање – сега ни требаат повеќе студии за да откриеме колку добро функционира.

„Истражувањето сугерира дека комбинирањето на повеќе третмани е моќна стратегија, а вирусните терапии како оваа би можеле да станат дел од нашиот пакет со алатки за да се победи ракот“.

Извор: centar.mk

Коментари

коментари