четврток, 28 септември, 2023

ТРАГЕДИЈА: Прва жртва во големиот пожар кој досега зафатил повеќе од 2.000 хектари во Словенија

Во Словенија, долж границата со Италија, се уште се борат со пожарот кој досега зафатил повеќе од 2.000 хектари и според некои проценки е најголемиот досега забележан во Словенија.

Синоќа пожарот ја однесе и првата жртва, станува збор за 56-годишна жена.

Пред два дена огнот се прошири од Италија, синоќа беше под надзор, но ситуацијата повторно стана многу сериозна, јавуваат тамошните медиуми.

На три села во атарот на пожарот (Војшчица, Темница и Роман), каде живеат околу 400 жители, со одлука на цивилната заштита наложено им било да се евакуираат, иако пожарот се уште е доста далеку од самите населени места, но областа е опасна за животот бидејќи е опкружена со густ чад, пренесуваат агенциите.


Коментари

коментари