недела, 25 септември, 2022

Протече истражување на Кремљ: Постарите се за продолжување на војната, на младите пак не им се гине

Прилично високи 30 отсто од испитаниците кои се руски државјани веруваат дека „непријателствата во Украина треба да се прекинат што е можно поскоро“. Други 13 отсто не знаеле што да одговорат, а 57 отсто од испитаниците сметаат дека војната треба да продолжи. Ова се резултатите од затвореното истражување спроведено од ВТСИОМ на крајот на јуни 2022 година по наредба на Претседателската администрација (ПС) на Руската Федерација, а чии резултати ги доби независниот портал Медуза.

Како централно прашање, на испитаниците им беше поставено: „Некои велат дека борбите во Украина треба да се прекинат што е можно поскоро. Други мислат дека борбите не треба да се прекинат сега. Која гледна точка е поблиску до вас: првата или второ?”

Информациите за оваа тајна анкета за Медуза ја потврдија двајца службеници од Кремљ кои ги видоа резултатите. Истражувањето е значајно бидејќи го спроведе Серускиот центар за проучување на јавното мислење VTsIOM, кој е дел од државниот апарат, а не независна агенција за истражување на јавното мислење. Но, дури и државните анкетари не можеа да го премолчат фактот дека речиси секој трет Русин не ја поддржува војната на Путин во Украина.

Антивоено расположение во Москва и Санкт Петербург

Според резултатите од истото истражување, најголем број противници на војната се млади луѓе, а тие се потенцијални регрути, па можеби ова е причината поради која претседателот Владимир Путин не прогласи мобилизација и покрај недостатокот на работна сила на боиштата.

Имено, во возрасната група од 18 до 24 години, 56 отсто од нив се за завршување на војната, а само 19 отсто се за нејзино продолжување, додека кај Русите на возраст од 25 до 34 години, 43 отсто од нив сакаат крај. на војната, наспроти 41 отсто кои поддржуваат продолжување на непријателствата. Генерално, колку се постари испитаниците, толку повеќе ја поддржуваат војната, бидејќи 72 отсто од испитаниците постари од 60 години биле за продолжување на инвазијата.

Антивоеното расположение е најизразено (но сепак не доминантно) во двата најголеми руски града – Москва и Санкт Петербург – каде што, судејќи според податоците од затвореното истражување, околу 40 отсто од испитаниците сакаат крај на непријателствата, а 48 отсто од нив се за нивно продолжување. Мнозинството (62 отсто) од поддржувачите на продолжување на борбите се во другите руски градови со повеќе од милион жители.

Исто така, на барање на Кремљ, VTsIOM ја проучуваше зависноста на поддршката за продолжување на војната од употребата на медиумите. Се покажа дека кај „активните интернет корисници“ 47 отсто од испитаниците се за прекин на воените дејствија, а 35 отсто од нив се за негово продолжување. Но, кај телевизиската публика само 22 отсто поддржуваат завршување на воениот конфликт, а 68 отсто од тие испитаници се за негово продолжување.

VTsIOM не ги објави овие податоци. Сепак, на страниците на центарот може да се најдат само резултатите од јунското истражување за тоа дали Русите ја поддржуваат „специјалната операција“, според кои 72 отсто од испитаниците „преферираат да ја поддржат“ војната, а 17 отсто „преферираат да не ја поддржат . Социологот Григориј Јудин, зборувајќи за Медуза, ги нарече резултатите од затворената анкета VTsIOM „предвидливи“.

Тој привлече внимание на фактот дека различните анкети покажуваат дека „специјалната операција“ е поактивно поддржана од постарите Руси – како и од многу жители на големите градови каде што се вработени голем дел од државните службеници. „Ова е војна на стари луѓе и безбедносни службеници кои сакаат да ја затворат земјата во минатото“, објасни Јудин.

Во исто време, тој е сигурен дека желбата на младите за прекин на непријателствата нема да резултира со протести од големи размери, барем во блиска иднина, како што потврди извор на Медуза близок до претседателската администрација, според чие мислење дури и доколку ваквите антивоени акции повторно започнат, „засега ќе биде доволно да се потисне интервентната полиција“. Според него, никакви резултати од затворени избирачки места не можат да доведат до крај на војната: „Претседателот Путин сака да се бори, а тој е главен“.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!