понеделник, 15 август, 2022

СПЕКТАКЛ НА НЕБОТО: Ова нема да се повтори уште многу години

Петте главни планети во нашиот Сончев систем ќе светат по ред за време на ретката планетарна спојка на која ќе бидеме сведоци во петок.

Ако небото е ведро, ќе можеме да ги видиме Меркур, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн со „голо око“ пред зори.

Ова е исто така посебна можност да се види Меркур, кој обично е заштитен од поглед со силна сончева светлина.

Спојот најдобро ќе се види во петок, но ќе остане видлив до понеделник од повеќето делови на светот.

Последен пат овој феномен се случи во 2004 година и повеќе нема да се гледа до 2040 година.

Планетите ќе изгледаат „како низа од бисери распослани до хоризонтот“, објаснува вселенскиот научник и главен набљудувач на ѕвезди во Британското друштво за популарна астрономија, професорката Луси Грин.

Тоа е исто така посебен настан бидејќи планетите ќе се појават по редоследот по кој се поставени од сонцето.

Ова не е секогаш случај за планетарните конјункции поради нашата перспектива од Земјата гледајќи го Сончевиот систем, вели професорот Грин.

Месечината, која ќе се појави меѓу Венера и Марс, ќе се приклучи на групата во петок.

Северната хемисфера, вклучувајќи ја Босна и Херцеговина, ќе има најдобар поглед помеѓу 45 и 90 минути пред изгрејсонце во петок наутро. Погледнете на исток и многу блиску до хоризонтот, идеално од високо место како рид. Големите згради или дрвја ќе го заматат погледот. Ќе мора да станете рано бидејќи штом изгрее сонцето, веќе нема да можете да ги гледате планетите.

Но, тие можат да се видат со голо око – професорот Грин ги советува љубителите на небото да не користат опрема како двоглед или телескоп поради ризикот да гледаат директно во сонцето.

Започнете со барање на најоддалечената планета, а тоа е Сатурн. Потоа избројте назад низ планетите додека не ја пронајдете Венера, која обично е многу светла. Последната планета во поставата тогаш би требало да биде Меркур. Професорката Грин вели дека и биле потребни многу години да го види бидејќи е тешко да се забележи.

Извор: centar.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!