понеделник, 15 август, 2022

ЗАГРИЖУВАЧКИ: Путин се спореди со рускиот цар Петар Велики и ѝ се закани на Европа

Рускиот претседател Владимир Путин вчера му оддаде почит на царот Петар Велики на 350-годишнината од неговото раѓање, споредувајќи ги наводните историски аспирации на тогашната и сегашната Русија за враќање на руските земји.

„Петар Велики се бореше во Големата северна војна 21 година. Беше во војна со Шведска и се чинеше како да им зел нешто. Ништо не им зема, го врати тоа што беше руско“, изјави Путин по посетата на изложбата посветена на царот.

Тој ја спореди тогашната кампања на Петар Велики со моменталната ситуација во Русија.

„Очигледно е ѝ до нас е да го вратиме (она што е руско) и да ја зајакнеме земјата. Ако тргнеме од фактот дека овие вредности се основата на нашето постоење, сигурно ќе успееме да ги решиме проблемите што ни претстојат“, рече Путин, испраќајќи нова закана за соседните земји и остатокот од Европа.

Путин, кој е на власт 23 години, постојано се обидуваше да ги оправда постапките на Русија во Украина, објаснувајќи го својот став за историјата во која нема вистински украински национален идентитет и традиција на државност.

Петар Велики, автократски модернизатор на кој му се восхитуваат и либералните и конзервативните Руси, владеел 43 години и себеси се нарекувал нов главен град Санкт Петербург, кој бил изграден на територијата што ја освоил од Шведска.

Тоа беше проект кој ги чинеше животите на десетици илјади кметови кои го изградија Петаровиот „прозорец кон Европа“ во мочуриштата покрај балтичкиот брег.

Пред изложбата, државната телевизија емитуваше документарец во кој Путин го пофали Петар Велики како упорен војсководец, кој со модернизирање на својата армија и морнарица во голема мера ја прошири руската територија на сметка на Шведска и Отоманската империја.

Извор: vecer.press

Коментари

коментари

error: Content is protected !!