„ПОД ПАНЧЕВАЧКИОТ МОСТ ИМА ЕДЕН ПОТОНАТ БРОД, ТЕРЕНОТ Е НЕПРИСТАПЕН“ Пожарникар кој учествувал во потрагата по Периш вели дека до завчера се уште се надевале дека е жив

Теренот е доста непристапен, има многу сплавови, има и грмушки… Под Панчевскиот мост има уште еден потонат брод, кој е непосредно пред локацијата каде е пронајдено телото, па студената вода и зимата придонеле телото да остане како што е пронајдено.

Многу е веројатно дека телото било закачено некаде под вода – објаснува Зоран Стојановски, претседател на доброволната противпожарна бригада Палилула, кој учествуваше во потрагата по младиот сплитчанец Матеј Периш, чие тело беше пронајдено кај Ада Хуја речиси пет месеци подоцна.

Стојановски вели дека веќе го пребарале местото кај Ада Хуја каде е пронајден Матеј Периш.

– Почнавме да го бараме Матеј од првиот ден. Беше 3 јануари, од клубот Готика и продолживме низводно, кон кулата на Небојша. Многупати го пребаравме тој десен брег. Го работевме и левиот брег. И возводно и низводно. Следевте се што направивме. Го пребаравме и мостот Панчево. А местото каде што беше пронајдено телото, кај Ада Хуја, многупати го пребарувавме- рече тој.

Тој додава дека секогаш се надевале дека Матеј е жив.

– Искрено, не очекувавме да го најдеме телото. Баравме предмет, или некаков доказ, бидејќи не знаевме дали влегол во водата. За жал, се покажа дека се удавил. Не беше лесно да се бара.

– Сакав уште, кажав што кажав неколку пати, полиција да го најде во некој кафич, без разлика дали е во Холандија, Белгија, Германија, каде некој тогаш изјави дека го видел. Ова е тешко за секого, најтешко е за неговото семејство. Многу ми е жал – рече Стојановски.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!