Путин: Санкциите предизвикуваат голема глобална криза

Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека западните земји, од тесна перспектива, им штетат на нивните национални интереси со воведувањето санкции.

„Овие санкции предизвикуваат голема глобална криза“, рече Путин.

Тој рече дека Русија продолжува да работи во светло на тешките надворешни услови.

„Зборувам за глобалните предизвици и притисокот од санкциите од страна на западните земји. Овие санкции предизвикуваат сеопфатна глобална криза. Архитектите на овие санкции, кои имаат тесна перспектива, политички амбиции и фобија од Русија, им штетат на сопствените национални интереси и економии“, рече Путин.

Путин истакна дека инфлацијата во Европа нагло пораснала.

„Во некои земји достигна 20 проценти на годишно ниво. Континуираната опседнатост со санкции ќе има многу страшни и тешки последици за Европската унија и нејзините граѓани, како и за сиромашните земји кои веќе се во опасност од глад“, изјави Путин.

Заштедите на граѓаните опаѓаат

Тој го привлече вниманието на западните земји како главни одговорни за ситуацијата во која станува збор.

„Нагласувам дека виновникот е целосно во елитите на западните земји, кои се подготвени да го жртвуваат остатокот од светот за да ја задржат својата глобална доминација“, истакна тој.

Тој рече дека годинава очекуваат добар род во земјоделскиот сектор.

„Може да се постигне жетва од 130 милиони зрна, од кои 87 милиони тони се пченица. Ова ќе биде највисоката бројка во руската историја. Ова ќе ни овозможи и да ја задоволиме домашната побарувачка на Русија и да ја зголемиме нашата понуда за нашите глобални партнери“, вели рускиот претседател.

Путин нагласи дека домашната побарувачка во руската економија заостанувала минатата година.

„Покрај тоа, се намалуваат средствата на сметките на фирмите и на граѓаните“, заврши Путин.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!