понеделник, 15 август, 2022

Бафет: Кога би ми го понудиле целиот биткоин на светот за 25 долари, сепак нема да го земам

Се чини дека легендарниот американски инвеститор Ворен Бафет нема толку брзо да додава биткоин во своето портфолио.

Во саботата, Бафет беше прашан на годишното генерално собрание на Беркшир Хатавеј дали ги променил своите негативни ставови за биткоинот или криптовалутите, а 91-годишниот инвеститор беше прилично директен во својот одговор.

„Да ми го понудите целиот биткоин на светот за 25 долари, јас не би го земал.

Бафет го започна својот одговор велејќи дека сите учесници на конференцијата, доколку го поседуваат целото земјоделско земјиште во САД или сите станови во земјата, веднаш ќе напишат чек доколку му понудат удел од еден процент во споменатиот имот за 25 долари милијарди долари.

„Ако ми го понудивте целиот биткоин на светот за 25 долари, немаше да го земам. Што можам да направам со тоа? Ќе морам да ви го продадам назад на овој или оној начин. Тоа нема никаква цел“, рече Бафет. – одговори.

Тој ги опиша своите ставови за земјоделското земјиште и изнајмувањето недвижен имот во однос на биткоинот како „разлика помеѓу продуктивните средства и нешто што зависи од тоа дали некој следен тип ќе ви плати повеќе од претходниот тип што го платил“.

Бафет долго време беше против криптовалутите

„Становите ќе генерираат приход од изнајмување, а фармите ќе произведуваат храна. Да го имав целиот постоечки биткоин, ќе бев на иста позиција како основачот на биткоинот Сатоши“, објасни американскиот инвеститор и милијардер.

„Не знам дали вредноста на биткоинот ќе се зголеми или намали во следната година, пет или 10 години. Единственото нешто во кое сум сигурен е дека не се размножува, не произведува ништо. магија во неа, но луѓето додадоа магија на многу работи“.

Бафет долго време беше против криптовалутите. Во 2018 година, тој изјави дека „на криптовалутите ќе им дојде лош крај“ и нагласи дека Беркшир Хатавеј „никогаш нема да инвестира во криптовалути“. „Запаѓам во доволно проблеми со работи за кои мислам дека знам нешто. Зошто да инвестирам во нешто за кое ништо не знам? – рече тогаш Бафет.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!