четврток, 28 септември, 2023

СКАНДАЛ ЈА ТРЕСЕ ФРАНЦИЈА: Европската канцеларија за борба против измами ја обвини Марин Ле Пене и нејзини блиски дека проневериле околу 600.000 евра

– Кандидатката за претседател на Франција Марин Ле Пен и нејзините блиски се обвинети од Европската канцеларија за борба против измами дека проневериле околу 600.000 евра европски пари за време на нивниот мандат како европратеници, јави дописникот на МИА од Париз.

Обвинетието е според новиот извештај објавен во саботата од Медијапар, кој веќе е предаден на Обвинителството. Тоа потврди дека го добило овој извештај на 11 март, кој во моментов се анализира.

– Изненаден сум од силниот тајминг за откритието и неговата инструментализација, реагираше Родолф Боселу, адвокатот на Ле Пен, во кампањата за вториот круг од претседателските избори.

Боселу, исто така, вели дека е „запрепастен од начинот на кој дејствува Олаф“ (Европска канцеларија за борба против измами) и за некои „стари факти од повеќе од десет години“.

– Марин Ле Пен не е повикана од ниту еден француски судски орган, рече тој, изразувајќи жалење што ниту тој ниту неговиот клиент не биле приматели на конечниот извештај. Според него, истрагата на Олаф е отворена од 2016 година, а Марин Ле Пен била испрашувана по пошта во март 2021 година.

Новиот извештај на Олаф, од кој Медијапар објавува извадоци, се однесува на финансиските средства што политичките групи можат да ги користат во контекст на нивниот мандат како европратеници и кои Марин Ле Пен и оние блиски до неа би ги користеле за национални политички цели, за лични трошоци или за услуги во корист на комерцијалните компании блиски до Националниот собир и екстремно десничарската парламентарна група Европа на нациите и слободните (ЕНЛ).

Олаф ја осомничи Ле Пен, како и уште тројца поранешни европратеници – нејзиниот татко Жан-Мари Ле Пен, нејзиниот поранешен придружник Луис Алиот и Бруно Голниш, член на националното биро на РН и ЕНЛ.

Канцеларијата ги обвинува дека проневериле околу 600.000 евра, за кои им препорачува враќање. Според извештајот, кандидатката на Националниот собир лично проневерила околу 137.000 евра народни пари од Парламентот во Стразбур кога била европратеничка во периодот од 2004 до 2017 година.

Од јуни 2017 година, Марин Ле Пен е обвинета и во истрагата спроведена во Париз поради сомнение за фиктивни работни места во Европскиот парламент на партиски асистенти. Таа е обвинета за „проневера на јавни средства“ и „соизвршителство“ во ова дело како дел од оваа судска истрага.

Коментари

коментари