петок, 29 септември, 2023

„Не само внесување во Уставот“, Јотова ОТКРИ – ЕВЕ ШТО БАРА БУГАРИЈА од Македонија за тргање на ветото

Илијана Јотова, потпретседателката на Бугарија, денеска од Охрид откри што Бугарија бара од Македонија за тргање на ветото. Таа кажа дека не е само да се внесат Бугарите во Уставот.

-Ако добро го познавате договорот за добрососедство меѓу двете држави ќе видите дека ниту една од точките внатре не е реализиран во пракса веќе 5 години. Ние ги поставивме условите за одредени точки во учебниците во средно училиште како и во изработката на методолгијата, изјави Јотова.

-Историската комисија меѓу двете држави треба тоа да го договори и потоа тоа да биде воведено во учебниците. Второ ние сакаме отворање на архивите и да запре гонењето на лицата само затоа што се Бугари. На трето место, нешто што за мене е многу важно е оштетувањето на спомениците во РСМ. Јас не можам да разберам како во 21 век дури и независно на процесот кон ЕУ, како може да се рушат надгробни плочи, да се оштетуваат споменици само затоа што тие го дале животот, но се од друга држава“, додаде Илијана Јотова – потпретседателка на Бугарија.

Коментари

коментари