Внимавајте: Хакерите „ЗЕМААТ“ пари од вашата сметка, за трансакции кои НЕ СТЕ ГИ НАПРАВИЛЕ

Во саботата на 2 април ја добил првата порака дека од сметката му се одбиени 29,99 евра.

Наскоро следеа уште неколку за истата сума.

„Злоупотребата на пари на мојата сметка се случуваше за време на викендите – кога не можете да одите на шалтер во банка, кога е тешко да се комуницира со вработените, кога единствен начин да се блокира картичката е повик преку телефонскиот центар“, изјави Велибор И. од Белград за порталот Н1.

Додека не стапил во контакт со банката и не ја блокирал картичката поврзана со тековната сметка на , останал без речиси 100.000 подигнати динари преку повеќе од 20 трансакции.

Тој вели дека плаќањата „преку мрежа“ на доверливи сајтови, дека никаде не оставил лични податоци, а картичката ја увезол само за една позната апликација за електронско плаќање, која е одобрена од самата банка.

Банката по жалбата и приговорот му ги вратила парите. Од Народната банка на Србија велат дека презумпцијата на одговорност е на банката и дека во вакви ситуации е воспоставено основно правило според кое ризикот се дели така што корисникот сноси загуба до 3.000 динари, а се дека банката. Сепак, корисникот ја сноси целата загуба доколку сам ја предизвикал.

Пораките, вели тој, продолжиле да доаѓаат. Генерално, сите „плаќања“ биле во износ од 29,99 евра, а описот на трансакцијата бил „apple.com/billitunes.com т.е.“. Додека не ја блокирал картичката, на овој начин од сметката му биле извадени околу 99.000 динари, вели тој.

„Јас поднесов жалба до банката и се спротивставив на оваа наплата од сметката. Истовремено контактирав и со Народната банка на Србија и со Обвинителството за високотехнолошки криминал. Тоа е сметка преку која ги добивам моите плата.“ Н1, негирајќи дека претходно ги оставил своите лични податоци некаде или купил на непроверени сајтови.

Дигиталните финансиски услуги, освен што многу ни го олеснуваат секојдневието, со себе носат и одредени предизвици.

Граѓаните треба добро да се информираат за сите предности и ризици пред да почнат да ги користат, бидејќи без разлика на преземената одговорност на банката, особено во решавањето на ваквите поплаки, најдобро е за корисникот да внимава за воопшто да не дојде до злоупотреба.

Извор: rs.n1info

Коментари

коментари

error: Content is protected !!