петок, 29 септември, 2023

Д-р Мехмедовиќ со СКАНДАЛОЗНО ТВРДЕЊЕ: Имаше манипулирање со брoјките на починати од ковид

Во јавноста се шират различни шпекулации за тоа зошто се водат два регистра на починати. За што станува збор, во „Утрински брифинг“ подетално објасни д-р Злате Мехмедовиќ, портпарол на Комисијата за заразни болести.

-Се работи за регистер на починати на Министерството за здравство, кој не се води во реално време, туку се води по пријави од матичните лекари. Станува збор за бавна администрација и ништо повеќе од тоа. Сѐ може да се сокрие, но не може да се сокрие кога некој ќе почине, – вели д-р Мехмедовиќ.

На прашањето зошто во Македонија има загрижувачки бројки на починати д-р Мехмедовиќ вели дека ќе бидат преразгледани сите бројки.

-Да, точно е дека имаше манипулација со бројките, но за ова ќе се разговара на Комисијата за заразни болести. Факт е дека нашата земја е на шесто или седмо место во светот по број на починати, – вели д-р Мехмедовиќ.


Коментари

коментари