вторник, 18 јануари, 2022

Освен за ресторани, Ковид СЕРТИФИКАТИ ќе бидат потребни и за ЈАВЕН ПРЕВОЗ, жичарници, хотели – НОВИ МЕРКИ во Италија

Од денеска во Италија важат нови ограничувања за коронавирусот поврзани со патувања.

Лицата мора да докажат дека се вакцинирани или прележале Ковид-19 за да посетат хотели, конгресни центри и ресторани, како и да влезат во жичарниците и локалниот и меѓуградскиот превоз.

Туристите од ЕУ можат да ги користат QR-кодовите на нивните сертификати за КОВИД за да патуваат низ Италија.

Советот на министри под премиерот Марио Драги ги одобри правилата кон крајот на минатата година.

Ова ги заострува ограничувањата на секојдневниот живот, особено за невакцинираните, бидејќи негативниот тест за коронавирус веќе не е доволен за многу места.

Новото правило за докажување на статусот на вирусот сега важи и за екипните спортови. Фудбалерите, на пример, треба да се вакцинираат или да се опорават за да играат.

Во земја со околу 60 милиони жители, неодамна има голем пораст на бројот на нови инфекции со коронавирус.

Последната стапка на инциденца од седум дена беше рекордна, со 1.669 нови инфекции на 100.000 луѓе на национално ниво.

Наставата на училиштата продолжи во понеделник во повеќето од 20-те региони по зимскиот распуст.

Некои експерти и политичари стравуваат дека многу одделенија наскоро би можеле да бидат принудени да се префрлат на учење на далечина поради големиот број заразени деца.

Во железничкиот транспорт, поради големиот број заразени лица, се очекува укинување на железничките линии.

Извор: centar.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!