НЕМА КРАЈ НА ПАТЕШЕСТВИЕТО: Ѓоковиќ ПОВТОРНО УАПСЕН, му се заканува депортирање

Австралиски судија одлучи дека визата што му беше одземена на Новак Ѓоковиќ при неговото пристигнување во Австралија е валидна. Судот утрово по наше време нареди Ѓоковиќ да биде ослободен во рок од 30 минути.

Сепак, новинарката Ксенија Павловиќ на Твитер напиша дека Новак Ѓоковиќ е повторно уапсен. Таа вели дека информацијата ја добила од неговиот татко, Срѓан Ѓоковиќ.

Новинарката објави дека разговарала со Срѓан Ѓоковиќ на телефонска линија, а тој ѝ рекол дека Новак е уапсен и покрај пресудата во негова корист. Австралиските власти сакаат да го депортираат по секоја цена, смета Павловиќ Мекатир.

Светските агенции се уште не ја потврдија оваа информација.

Политикологот Нина Марковиќ од Австралија една минута пред тоа ја додаде следната информација за српските медиуми:

– Официјални лица од Бирото за имиграција се пред канцеларијата на адвокатот и сакаат да го депортираат Новак Ѓоковиќ, што би довело до тригодишна забрана за влез во земјата.

И братот на Новак, Ѓорѓе, кој гостуваше на локалната ТВ Прва, ја потврди веста на австралиските медиуми дека светскиот бр.1 повторно може да биде затворен.

– Новак покажа колку е упорен и колку верува во идеали, се бореше за себе и за целиот свет. Од друга страна, го имаме австралискиот систем, судијата ја донесе вистинската одлука врз основа на фактите, но сега добиваме информација дека министерот за внатрешни работи е над судот – започна Ѓорѓе и продолжи:

„Она што можеме да го направиме од наша страна е да се вклучиме и да ја пуштиме оваа вест дека Новак сака повторно да биде затворен. Во моментов се консултираме со адвокатите и со прес-службата за тоа кои се следните чекори. Новак сега е со своите адвокати во просториите каде што беа за време на судењето, размислувајќи за своите опции. Новак помина низ виор од емоции, сега е расположен, но мора да биде мирен и паметен. Дали треба да прифати некој од нивните договори, иако верувам дека нема да го направи тоа. Тој сака да ги истурка правдата и вистината до крај. Тој отиде да игра тенис, а не да се занимава со политика“.

Извор: ulica.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!