четврток, 28 септември, 2023

НОВИ КОВИД ПРОТОКОЛИ за државјаните на Македонија: Најновата ОДЛУКА вели дека не сме ризична област

Со најновата одлука на германските власти, им се дозволува неограничен влез во Германија на сите државјани на Македонија.

Република Македонија не се смета повеќе за „ковид ризична област” во Сојузна Република Германија.

Сепак, како што посочува Министерството за надворешни работи, сите лица над 12 години, кои пристигнуваат во Германија, без разлика со кој вид транспорт и понатаму ќе треба да приложат потврда за негативен тест или потврда за прележан Ковид-19 или потврда за целосна вакцинација.

– Со најновата одлука на Република Грција, сите патници над пет годишна возраст при влез во Грција, покрај сертификатите за извршена вакцинација или прележана болест, мораат да поседуваат потврда за негативен резултат од ПЦР-тест (не постар од 72 часа) или потврда за негативен резултат од рапид-тест (не постар од 24 часа), наведуваат од МНР.

Додека за влез во Република Австрија, сите лица треба да приложат сертификат за целосна вакцинација, или доказ за примена бустер доза на вакцина или доказ за прележана болест (не постари од шест месеци), заедно со негативен ПЦР тест (не постар од 72 часа). Во овие случаи не се определува мерка карантин.

Извор: Канал 5

Коментари

коментари