вторник, 18 јануари, 2022

Денеска е Св. великомаченица Екатерина

Света Екатерина потекнуваше од царски род. Татко и почина наскоро по нејзиното раѓање, па така таа остана да живее со мајка си во Александрија. Беше одлично школувана и надарена со голема телесна убавина.

Мајка и која беше потајно христијанка ја научи на верата во Христа.

За време на гонењето на Максентиј, кога света Екатерина имаше 18 години беше изведена пред суд и по-губена заради нејзината истрајност во верата. Пострада во 310 година.

Нејзините чудотворни мошти се пазат во Синајскиот манастир што го носи нејзиното име.

Мошне е позната и почитувана и во Македонија, особено заради силните врски на македонската Црква со Синајскиот манастир.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!