четврток, 2 февруари, 2023

Научниците со нови сознанија: Омикронот можеби презел дел од генот на вирусот на настинката

Новиот сој на коронавирус, омикрон, можеби стекнал барем една од неговите мутации со собирање фрагмент од генетски материјал од друг вирус – веројатно оној што предизвикува обична настинка – присутен во исто време кај заразените клетки, велат американските научници.

Тие објаснуваат дека оваа генетска секвенца не се појавува во ниту една претходна верзија на коронавирусот, но е присутна кај многу други вируси, вклучително и оние кои предизвикуваат настинки, а исто така и во човечкиот геном.

„ Со вклучување на тој клип во сопствената структура, омикронот би можел да изгледа „почовечки“, што би му помогнало да избегне напад од човечкиот имунолошки систем“, наведува Венки Соундарарајан, од компанијата за анализа на податоци со седиште во Кембриџ.

Ова може да значи дека вирусот полесно се пренесува и предизвикува само блага или асимптоматска болест.

Научниците сè уште не знаат дали омикронот е позаразен од другите варијанти, дали предизвикува потешка болест и дали ќе ја потисне делтата како најраспространета варијанта. Можеби ќе бидат потребни неколку недели за да се одговори на овие прашања.

Според претходните студии, клетките во белите дробови и гастроинтестиналниот систем можат истовремено да бидат „домаќини“ на вирусот САРС-КоВ-2 и вирусот на настинка.

Таквата ко-инфекција создава услови за вирусна рекомбинација, процес во кој два различни вируси во иста клетка домаќин комуницираат еден со друг за да се копираат, создавајќи нови копии кои го имаат генетскиот материјал на двата „родитела“.

Оваа нова мутација најпрво би можела да се појави кај лице заразено со двата патогени кога варијанта на вирусот САРС-КоВ-2 ја „собрала“ генетската секвенца на друг вирус, појаснуваат научниците во студијата која сè уште не е разгледана.

Јужна Африка, каде што првпат беше идентификуван омикронот, има највисока стапка на ХИВ во светот, што го ослабува имунолошкиот систем и ја зголемува подложноста на лицето на инфекции со вируси на настинка и други патогени.

Има многу луѓе во тој дел од светот кои можеби имале рекомбинација што го вовела тој сеприсутен сет на гени во омикронот, рече Соундарарајан.

Извор: centar.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!