понеделник, 28 ноември, 2022

Еуроњуз: Мнозинство Македонци веруваат дека вирусот го прскаат од авион

Европската телевизиска мрежа „Еуроњуз“ денеска објави прилог посветен на тоа колку од граѓаните на Македонија веруваат во неосновани теории поврзани со коронавирусот, односно теории на заговор.

Во прилогот се објаснува дека најновото истражување покажало дека речиси две третини од граѓаните во Северна Македонија веруваат дека корона вирусот е создаден за да ги контролира луѓето.

Околу 65 отсто од испитаниците рекле дека ја поддржуваат неоснованата теорија дека СОВИД-19 е вештачки создаден во лабораторија, според анкетата.

Во меѓувреме, голем дел од граѓаните во Република Македонија веруваа и во други неосновани теории поврзани со пандемијата.

Околу 46 отсто од анкетираните рекле дека вирусот се прска во воздухот со помош на авиони.

А, 44% мислат дека нивното Министерство за здравство го надувало бројот.

Извор: kurir.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!