вторник, 18 јануари, 2022

38 отсто имунизирани граѓани со две дози

Министерството за здравство информира дека заклучно со вчера се аплицирани вкупно 1.675.793 дози вакцини.

Вакцинирани се вкупно 822.751 граѓани, ревакцинирани 789.905, а трета доза примиле 63.137 граѓани.

Педесет и седум проценти од граѓаните над 40-годишна возраст се ревакцинирани, а 33 проценти од популацијата од 18 до 39 години примиле барем една доза вакцина.

-Опфатот со вакцинација со една доза вакцина, на полнолетната популација е 58 проценти, а со две дози опфатени се 47 проценти од граѓаните над 18 години.

-Според бројот на аплицирани вакцини, 39 проценти од целата популација во нашата земја е вакцинирана, а 38 проценти од популацијата во државата примила две дози вакцина, се наведува во соопштението од МЗ.

Во петокот и саботата аплицирани се вкупно 5.611 дози вакцини, од кои 2.387 како прва доза, 1 163 се ревакцинирани, а 2 061 граѓани примиле трета доза вакцина.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!