Научниците тврдат: ЕВЕ кој бил ПРВИОТ познат СЛУЧАЈ на Ковид-19

Научник кој ги проучувал јавните извештаи за рани случаи на корона во Кина, во четвртокот објави дека претходната истрага на Светската здравствена организација веројатно направила грешка во раната хронологија на пандемијата.

Новата анализа сугерира дека првиот познат пациент со коронавирус бил продавач на голем пазар за животни во Вухан, а не сметководител кој живеел стотици милји подалеку.

Извештајот објавен во четвртокот во престижното списание “Наука” ќе ја оживее, иако сигурно нема да ја реши, дебатата за тоа дали пандемијата започна со ширење на вирусот од диви животни што се продаваат на пазарот на луѓето, истекување од лабораторија за вирусологија во Вухан или на некој друг начин.

Потрагата по потеклото на најголемата јавно-здравствена катастрофа на векот поттикна геополитички битки, а во последните месеци се појавија неколку нови факти за решавање на ова прашање.

Научникот тврди дека пандемијата започнала на пазарот за морска храна Хуанан Мајкл Вороби, научник и водечки експерт за следење на еволуцијата на вирусот на Универзитетот во Аризона, откри временски несовпаѓања со копање низ сè што претходно беше објавено во медицински списанија, како и видео интервјуа во кинеските весници со две лица за кои се верува дека се првите документирани лица со корона.

Др. Вороби тврди дека врските на добавувачите од пазарот на морска храна Хуанан, како и новата анализа на врските на најраните хоспитализирани пациенти од пазарот, силно сугерираат дека пандемијата започнала токму таму.

„Во овој град со 11 милиони жители, половина од раните случаи се поврзани со место кое е со големина на фудбалско игралиште“, рече др. Воробеј.

„Станува многу тешко да се објасни тој модел ако епидемијата не започнала на пазарот“.

Неколку експерти, вклучително и еден од истражувачите на пандемијата избран од СЗО, рече др. Вороби завршил одлична „детективска работа“ и дека првиот познат случај на корона најверојатно бил продавач на морска храна.

Извор: centar.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!