Одобрен е ИСТОРИСКИОТ договор за воведување ГЛОБАЛЕН ДАНОК

Претседателите на државите и владите на Г-20 го одобрија историскиот договор за реформа на меѓународниот даночен систем, со кој треба да се укинат даночните раеви со воведување данок од 15 отсто за добивка на мултинационалните компании.

„Денеска, сите претседатели на Г-20 одобрија историски договор за нови меѓународни даночни регулативи, вклучително и минимален меѓународен данок, кој ќе стави крај на конкуренцијата за даночните намалувања кога станува збор за оданочување на компаниите“, рече во соопштението американскиот министер за финансии Џенет Јелен.

Новите правила треба да стапат на сила во 2023 година и официјално ќе бидат потврдени во последната изјава на Г20 во недела, соопштија извори блиски до разговорите во Рим.

Договорот е постигнат на почетокот на октомври од 136 земји, кои сочинуваат повеќе од 90 отсто од светскиот БДП, под покровителство на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД). Реформата треба да им овозможи на овие земји да заработат дополнителен приход од околу 150 милијарди долари благодарение на овој минимален данок.

Дел од договорот е дека дел од данокот на доход го плаќаат мултинационалните компании во земјата каде што остваруваат профит. Така, тие повеќе не би плаќале даноци во земјата во која се официјално регистрирани.

Целта се компаниите со светски обрт од над 20 милијарди евра и профитабилност од над 10 проценти. Тој праг може да падне на 10 милијарди по седум години.

Задачата на оваа реформа е да ги спречи мултинационалните компании, особено GAFA (скратено од Google, Amazon, Facebook и Apple), кои имаат голема корист од пандемијата на ковид-19 и рестриктивните мерки, да плаќаат смешно ниски даноци на приходите.

Вториот дел од реформата е воведување минимална даночна стапка од 15 проценти на добивката на мултинационалните компании. Државите сега ќе можат да наплаќаат данок на компаниите дури и ако веќе платиле пониски даноци во други држави за да ја надоместат разликата.

Фактот дека Ирска, Унгарија и Естонија се приклучија на договорот во последен момент на почетокот на октомври му овозможи на ОЕЦД да ги заврши преговорите непосредно пред самитот во Рим.

Нивниот пристап е многу важен бидејќи Франција сака да го искористи своето претседавање со Европскиот совет од јануари 2022 година за да донесе европска регулатива за минималниот данок, за што е потребна едногласна одлука.

Извор: kanal5.com.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!