среда, 1 декември, 2021

ИСТРАЖУВАЊЕ: Се чини дека има луѓе кои се генетски ОТПОРНИ на Ковид-19

Двете лица се најмалку 99,9 отсто генетски идентични. Сепак, овој 0,1 процент е она што ги одредува сите наши разлики, од уникатен начин на гледање, до отпорност или подложност на болести.

Колку повеќе знаеме за овие конкретни гени (и луѓето кои ги имаат), толку подобро затоа што во иднина би можеле да се создадат лекови кои можат да имитираат корисни генетски разлики.

Затоа истражувачите тргнаа во потрага по луѓе низ целиот свет кои би можеле да бидат отпорни на вирусот САРС-КоВ-2 што предизвикува СОВИД-19. Гените на некои луѓе би можеле да го содржат клучот за лекување на оваа болест, пишува Сајанс-алерт

Разлика во клиничката слика на пациентите
Имунологот Евангелос Андреакос, водач на групата истражувачи, рече дека клиничката слика значително се разликува кај пациенти со КОВИД-19, при што некои луѓе имаат само асимптоматска инфекција, додека други се опасни по живот.

„Нашето разбирање за патофизиологијата на опасни по живот ковидови значително напредна од декември 2019 година, кога болеста штотуку беше опишана, но сè уште знаеме многу малку за човечката генетска и имунолошка основа на вродената отпорност на САРС-КоВ-2“, рече Андреакос.

Иако нема доволно информации за вродена отпорност на вирусот, истражувачите велат дека тоа не значи дека тој не постои. Како еден пример, тие посочија на случаи кога сите до еден член од домаќинството се заразиле.

Претходно беше објавено дека луѓето со одредена крвна група имаат помали шанси да развијат тешка форма на коронавирус, а тоа се лица со крвна група 0.

Некои студии се занимаваа со протеини, како што се рецепторите ACE2 или TMEM41B, и се чини дека овие протеини се неопходни за коронавирусот да влезе или да се размножи во клетката.

Ова ќе се провери со негативни PCR тестови и негативни тестови на крвта четири недели по изложувањето, со посебен фокус на Т-клетките за да се утврди дали некое лице е заразено.

Истражувачите досега откриле 400 испитаници кои ги исполнуваат критериумите, но бараат повеќе.

Извор: centar.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!