среда, 1 декември, 2021

НАЈНОВ ПОТЕНЦИЈАЛЕН ЛЕК: До крајот на годинава ќе има АПЧИЊА против Ковид-19, некои земји веќе ги нарачале

Азиските земји побрзаа да го нарачаат најновиот потенцијален лек против Ковид-19, кој е во форма на пилули, иако сеуште не е одобрен за употреба.

Според аналитичката компанија „Ерфинити“, најмалку осум земји од азиско-пацифичкиот регион веќе имаат потпишано договори или се во преговори за купување на лекот произведен од американската компанија „Мерк“; вклучувајќи ги Нов Зеланд, Австралија и Јужна Кореја.

Европската унија, исто така, го разгледува овој лек.

Мерк побарале одобрување за итна употреба од Американската администрација за храна и лекови (ФДА). Доколку се одобри, оваа пилула ќе стане првиот орален антивирусен лек против ковид.

Но, како функционира овој лек, или како се користи и како функционира? Многу луѓе мислат дека Молнупиравир е одлично решение бидејќи на тој начин можеме да се третираме коронавирусот без да се оди во болница, пишува Си -Ен -Ен.

Имено, кога на пациентот ќе му се дијагностицира инфекција со „Ковид-19“, тој може да започне со терапија со овој лек и да зема четири капсули од 200 милиграми (вкупно 40 таблети) двапати дневно, пет дена.

„За разлика од вакцините што предизвикуваат имунолошки одговор, молнупиравир се меша со размножувањето на вирусот“, рече Санјаја Сенанајаке, специјалист за заразни болести на Австралискиот национален универзитет.

Прелиминарните резултати од третата фаза на клинички испитувања на повеќе од 700 невакцинирани пациенти покажале дека пилулата може да го намалат ризикот од хоспитализација или смрт за приближно 50%, во споредба со пациентите кои земале плацебо.

Учесниците добиле таблета или плацебо во рок од пет дена од почетокот на симптомите на инфекцијата за време на студијата, и ниту еден од оние кои примале молнупиравир не починал во рок од 29 дена, за разлика од осум од оние субјекти кои примале плацебо.

За да биде одобрена, вакцина или лек мора да поминат низ три фази на клинички испитувања. Првата фаза вклучува мал број субјекти, обично помеѓу 20 и 100 (или ретко неколку стотици), и ја одредува прелиминарната проценка на безбедноста и ефективноста на лекот. Во втората фаза, ефективноста на вакцината или лекот се тестира на голем број испитаници, обично помеѓу 50 и 300, и се анализираат различни методи на имунизација или администрација на дози.

Третата фаза вклучува најголем број учесници – од стотици до десетици илјади; во зависност од болеста за која се развива лекот или вакцината. Во овој момент, одреден број кандидати се споредуваат со плацебо за да се испита вистинската ефикасност на вакцината или лекот што се развива, и се тестираат дополнителна безбедност и несакани ефекти.

И покрај позитивните прелиминарни резултати од клиничките испитувања на лекот, што функционира како лек против ковид, експертите сепак велат дека вакцината е најдобрата опција бидејќи може да го спречи или намали ризикот од инфекција со коронавирус.

Но, во многу земји, голем број од населението се уште не се вакцинирани. Некаде тоа е поради недостаток на вакцини или неможност за вакцинација поради непочитување на здравствените услови. Додека на други места граѓаните не се вакцинирани од страв од несакани ефекти, недоверба во фармацевтската индустрија или едноставно се под влијание на движењето против вакцини. И тука апчето што служи како лек може да биде совршено решение.

“Има многу луѓе кои не можат да се вакцинираат. Овој лек ќе биде решение за оние кои на крајот ќе се разболат”, вели Најл Вит од Фармацевтската школа на Универзитетот во Сиднеј.

Но, Вит и други експерти се загрижени дека некои би можеле да се двоумат уште повеќе околу вакцинациите поради појавата на пилулата на пазарот. Имено, истражувањата покажуваат дека луѓето претпочитаат да пијат таблети отколку да примаат инјекции.

„Ако ми кажевте пред година и пол дека луѓето ќе одбијат да се вакцинираат против болест што убива толку многу луѓе, би помислил дека сте луди“, рече Вит.

Сенанајаке исто така верува дека таблетите не можат да ја заменат вакцината и вели дека пристапот е сличен на начинот на кој се третира грипот – постои вакцина против грип, но има и антивирусни лекови за лекување на оние кои се разболуваат.

Засега не е познато колку азиските земји ќе платат за купување на овие апчиња. Соединетите држави се согласиле да платат 1,2 милијарди долари за 17 милиони третмани доколку лекот е одобрен, што значи дека САД ќе платат околу 700 долари по третман во тој случај.

Аналитичарите утврдиле дека производството на третман со Молунипир, врз основа на пресметката на цената на суровините, треба да чини околу 18 долари. Зинтарс Готам, кој го анализира пристапот до лековите, изјавил дека е вообичаено фармацевтските компании да наметнуваат голема компензација за лековите, но додаде дека тој е сепак изненаден кога ја видел високата цена на Молнупиравир.

Мерк не потврдиле дали проценките на аналитичарите се точни, но во изјава за Си -Ен -Ен велат дека тие пресметки не ги земаат предвид трошоците за истражување и развој.

“Бидејќи во моментов не е одобрен за употреба, сеуште не сме ја утврдиле цената за Молнупиравир. Имаме преддоговор со американската влада и таа цена е специфична за одредена количина молнупиравир и не ја претставува договорената цена за САД или која било друга земја “, велат од компанијата.

Извор: kanal5.com.mk

Коментари

коментари

error: Content is protected !!